Tekenband voor uw hond

Tekenband voor uw hond

U wilt uw hond uiteraard graag beschermen tegen parasieten. Tot de bekendste parasieten behoren de teken. En behalve dat teken vervelend zijn voor uw hond, kunnen ze ook erg gevaarlijk zijn, omdat ze ziektes kunnen overbrengen.
Alle reden dus om uw hond tegen teken te beschermen. En voor die bescherming wordt dan al gauw gedacht aan bepaalde banden om de hals, druppels in de nek of tabletten.
Er is echter een alternatief, een natuurlijk alternatief, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestanddelen. Dat is de keramische tekenband, die werkzaam is met effectieve micro-organismen.

Wat zijn effectieve micro-organismen?

Micro-organismen zijn de kleinste levensvormen, die alleen zichtbaar zijn onder de microscoop met een vergroting van enkele honderden keren.
Een Japanse professor in de tuinbouw ontdekte dat er meer dan 80 verschillende soorten micro-organismen aanwezig zijn in alle levende wezens, dat die micro-organismen in balans zijn met elkaar en elkaars werking versterken.

Dit onderzoek is later beoordeeld door onder meer de Zwitserse vereniging van diernatuurgeneeskundigen, die de omschreven werking bevestigen.
De inhoud van het onderzoek is een behoorlijk technisch en daardoor moeilijk te lezen verhaal. We willen ons hier beperken tot de conclusies over de werking.

Die conclusie is dat effectieve micro-organismen door metabolische activiteiten en resonantie (trillingen) in bepaalde levensprocessen inwerken. Ze produceren een hoge energie zonder dat er schadelijke bijproducten ontstaan. Dit noemt men trillingsoverdracht.

Hoe kan dit bij honden de parasieten bestrijden?

De werkzaamheid van de micro-organismen is gebaseerd op het principe dat energie kan worden behouden en overgedragen door de micro-organismen te binden in gebakken klei. De effectieve micro-organismen worden daarom allereerst in klei gebakken. Van deze klei worden keramische kralen gemaakt.
De keramische kralen kunnen met een koord om de nek van de hond gedaan worden en zo als een halsketting gedragen worden. Dat is een keramische tekenband.
Belangrijk is daarbij dat de kralen elkaar niet raken, zodat de trillingen niet gestoord worden. Daarom moet tussen de kralen een knoop in het koord gemaakt worden.

Tekenband 02
Tekenband 07

Ervaringen met keramische tekenbanden

Velen zijn sceptisch over deze voor van tekenbestrijding en hebben twijfels of het wel werkt. Alleen degenen die het daadwerkelijk geprobeerd hebben kunnen bevestigen dat het inderdaad werkt. Ze ontdekten dat teken zich minder snel of helemaal niet meer vastbijten in de huid van de hond. De honden blijken duidelijk minder aantrekkelijk te zijn voor teken.

De arts van de Zwitserse vereniging van diernatuurgeneeskundigen omschreef het zo: “Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat de EM-band me een echt alternatief biedt voor de chemische preparaten”.
In combinatie met een keramische tekenband is uiteraard een goede algehele weerstand van de hond een belangrijke factor. Niet alleen tegen teken, maar ook tegen andere parasieten.

Het gebruik van keramische tekenbanden

De keramische band gaat om de nek van de hond met het keramiek tegen de vacht aan. Voor de beste werking is het belangrijk dat de hond de band altijd draagt. Ook honden met een overgevoeligheid of allergie kunnen de tekenband dragen.

Doe de tekenband alleen af als u de hond gaat wassen of als er risico op beschadiging is, zoals bij spel met andere honden. De kralen van keramiek kunnen namelijk wel kapot gaan als een andere hond erop bijt en de band en de sluiting kunnen kapot gaan als eraan getrokken wordt.
De tekenband mag ook niet gebruikt worden om de hond aan te lijnen. Zowel de band als de sluiting zijn hiervoor niet sterk genoeg.

De werking wordt optimaal zodra de hond de band 3 à 4 weken gedragen heeft.
Het dragen van de tekenband kan goed gecombineerd worden met andere natuurlijke middelen die beschermen tegen parasieten. Zoals het gebruik van kokosolie of tea-tree olie. Kokosolie kunt u door het voer mengen, maar ook  als  spray op de vacht aanbrengen. Tea-tree olie is alleen als spray te gebruiken.

Geen enkel middel (natuurlijk of chemisch) kan een volledige bescherming tegen teken garanderen. Wel is duidelijk dat de kans op teken aanzienlijk minder is met een keramische tekenband. Het is verstandig uw hond wel regelmatig te controleren op de aanwezigheid van teken, vooral in het tekenseizoen.

Het onderhoud aan keramische tekenbanden

De tekenband moet regelmatig onderhouden worden. Dit is vrij simpel. Hou de band en vooral het keramiek onder koud stromend water en wrijf de keramische kralen goed schoon. Laat de band vervolgens drogen, bij voorkeur in de zon. Zo wordt de werking van de micro-organismen weer opnieuw geactiveerd.

Dit onderhoud is eens per 2 à 3 weken nodig, maar het is verstandig de band in het tekenseizoen wat vaker te reinigen.
Gebruik bij het reinigen geen schoonmaakmiddelen. Dit verstoort de werking van de micro-organismen. Daarom moet de band ook afgedaan worden als u de hond gaat wassen.

Keramische tekenband kopen

Wilt u als adoptant van één van onze honden een keramische tekenband? U kunt via Dog Rescue Greece een tekenband kopen.

Tekenband in Griekse kleuren