Aanlijnen van uw hond

Aanlijnen van uw hond – deel 1

Het aanlijnen van een hond bestaat uit twee delen. Ten eerste wat de hond om heeft en ten tweede hoe de verbinding is met de begeleider. In dit deel kijken we naar wat de hond om heeft.

Halsband

Zoals de naam al zegt gaat het om een band om de hals van de hond.
Om meerdere redenen vinden wij een halsband niet veilig genoeg om een hond mee aan te lijnen.

Allereerst bestaat de kans dat een hond uit een halsband ontsnapt. Dit komt vooral voor bij te los bevestigde halsbanden.
Verder brengt een halsband risico’s met zich mee voor het welzijn van een hond. Het voordeel dat de hond niet gehinderd wordt door banden om het lichaam weegt niet op tegen het nadeel dat hals en nek alle krachten op moeten vangen die door de hond zelf of door de begeleider worden uitgeoefend.
In het artikel van FreeDogz met tekeningen van Els Vidts staat in woord en beeld uitgelegd wat de gevolgen voor de hals van een hond zijn bij gebruik van een halsband.

Tuigje

Een tuigje voor het aanlijnen van uw hond vinden wij een betere keuze voor het welzijn van uw hond. Een tuigje is geen risico voor de hals van een hond. Bij trekken door de hond of door het baasje vangen schouders en borstkas de krachten op. Bovendien verkleint een goed passend tuigje de kans op ontsnappen aanzienlijk.

Er is veel keuze in soorten en modellen tuigjes. We benoemen een aantal voorkeuren, maar belangrijk is om het best passende tuigje voor (de lichaamsbouw van) uw hond te vinden. Let er daarbij vooral op dat het tuigje goed bevestigd kan worden, zonder kans op ontsnappen en dat het tuigje de hond maximale bewegingsruimte geeft.

Tuigje 2 bands 03
Tuigje 2 bands 02

We bespreken nu de verschillende typen tuigjes.

Y-tuigje

Het Y-vormig tuigje laat de schouders van een hond vrij. Een bandje dat tussen de voorpoten door gaat, over het borstbeen, wordt bevestigd aan de band die om het lijf van de hond gaat. Van voren gezien heeft dit type tuigje de vorm van de letter Y. De hals van de hond is vrij.

Y tuigje 02
Y tuigje 03

H-tuigje

Het H-vormig tuigje heeft een band die horizontaal over de borst gaat. Dit type is het makkelijkst om bij een hond om te doen.
Het nekgedeelte gaat over de kop van de hond. De horizontale borstband loopt over de schouders van de hond. De andere band of gaat om het lijf van de hond en wordt (meestal aan de zijkant) vastgeklikt. De hals van de hond is vrij.

Buikbandtuigje / Veiligheidstuigje

Er kunnen meerdere banden zijn om het lijf van de hond. Zowel bij de Y-tuigjes als bij de H-tuigjes. Dan heeft het tuigje een extra band om de buik. Die band sluit dus niet alleen om de borst, maar ook om de buik.

De benaming veiligheidstuig geeft al aan dat een hond moeilijk tot helemaal niet uit dit type tuigje kan ontsnappen. De band om de buik zal altijd blokkeren tegen de ribbenkast als de hond achterwaarts trekt.
Hoewel dus veiliger is dit type tuigje niet prettiger voor de hond. Elke kracht via de lijn op het tuigje drukt op de buik.

Tuigje 3 bands 04
Tuigje 3 bands 05

Anti-trektuigje

Er bestaan diverse soorten anti-trektuigjes, bedoeld om trekken aan de lijn tegen te gaan. Het ene type kan om het lichaam van de hond bevestigd worden en het andere type om de kop en snoet. Dit soort tuigjes wordt ook wel aangeduid als U-lead, gentle walker, halti, gentle leader, enz.
De manier waarop anti-trektuigjes werken kan voor een hond erg onprettig zijn.

Het standaard anti-trektuig, ook wel U-lead genoemd, heeft een lijnbevestiging aan de voorkant van het tuigje, dus op de borst van de hond. De gentle walker heeft wel lijnbevestiging op de rug, maar ook banden onder de oksels van de hond die strak aangetrokken worden als de hond (of de baas) aan de lijn trekt. De gentle leader is een tuigje om de kop en snoet van de hond met lijnbevestiging onder de kin.

Al deze varianten kunnen de hond ernstige fysieke schade toebrengen als er teveel kracht op de lijn komt. Omdat deze tuigjes juist worden ingezet bij honden die geneigd zijn te trekken, is het risico of fysieke schade dus erg groot.
Bovendien werkt een dergelijk tuigje hooguit tegen de symptomen en doet niets aan de oorzaak van trekken aan de lijn.

Het is goed te beseffen dat trekken aan de lijn een gedrag van de hond is, waarvoor ook een gedragsmatige oplossing moet komen. Een anti-trektuig lost het probleem niet op.

Instaptuigjes

Er zijn ook tuigjes waarbij de hond met één poot in het tuigje moet stappen, waarna het tuigje op de rug sluit. Deze tuigjes zijn vaak minder degelijk en bovendien lastiger om te doen vanwege het instappen. We raden deze tuigjes daarom af.

Tuigje omdoen

Let er altijd op dat het riempje dat om het lichaam gaat voldoende strak zit, anders bestaat de kans dat de hond door achterwaarts te lopen het tuigje over zijn kop kan trekken. Denk niet te snel dat het tuigje te strak zit, er mogen hooguit 2 vingers tussen het tuigje en het lijf van de hond passen.

Als extra zekerheid kunt u de hond naast een tuigje ook een halsbandje om doen, waar geen lijn aan bevestigd wordt. Die halsband werkt dan als een belemmering om het tuigje over de kop te trekken.

Bovendien kunt u dan een tracker aan de halsband bevestigen. De combinatie tuigje en halsband met tracker is ideaal. De hond is aangelijnd aan het tuigje en NIET aan de halsband. Mocht de hond toch uit het tuigje weten te ontsnappen, dan is de tracker bevestigd aan de halsband. Lees hier meer over in ons artikel over trackers.

Aankomst tuigje en tracker
Aankomst van een hondje van ons op het vliegveld. Direct een tuigje om en een tracker aan een aparte halsband. Die halsband wordt dus niet voor aanlijnen gebruikt.

Bevestigingspunten

Het beste voor een hond is een lijn die bovenop de rug van de hond aan het tuigje wordt bevestigd.

Tuigje kopen

Wilt u als adoptant van één van onze honden een goed, degelijk en veilig tuigje voor het aanlijnen van uw hond? U kunt via Dog Rescue Greece een tuigje kopen.

Tuigje en tracker 02

Deel 2

Lees ook het tweede deel van deze artikelen. Dat deel gaat over het gebruik van de juiste lijnen.