10 jaar Dog Rescue Greece

10 jaar Dog Rescue Greece
Logo 10 jaar DRG 1

Stichting Dog Rescue Greece vierde in augustus 2022 haar tienjarig jubileum. Een mooi moment om deze prachtige stichting onder de aandacht te brengen. Bestuurslid Anita Horstmanshof neemt ons mee in hun verhaal.

Oprichters Arnolda en Willem

In 2012 werd Stichting Dog Rescue Greece opgericht door Arnolda en haar wijlen echtgenoot Willem. Met een hardwerkend team van vrijwilligers heeft Dog Rescue Greece in 10 jaar tijd meer dan 2000 honden gered. Op verschillende gebieden zetten vrijwilligers zich in; als gastgezin, vluchtbegeleider of anderszins. Het vaste, dagelijkse team bestaat momenteel uit zeven mensen, maar het totale netwerk van vrienden en vrijwilligers is gelukkig heel groot.

‘We gaan altijd voor leven’

In Griekenland worden de meeste honden tegen wil en dank op de wereld gezet. ‘De Griekse mentaliteit is zó, dat honden nauwelijks gesteriliseerd en gecastreerd worden. Met als gevolg een overpopulatie aan honden die maar lastig gevonden worden. Om “van het probleem af te komen” worden reutjes en hondenmoeders vergiftigd en hun pupjes gedumpt in verlaten bosgebieden, op het strand, in rioolpijpen of op vuilnisbelten. Soms zelf in dichtgeknoopte plastic zakken, weggegooid, achtergelaten, om op een akelige manier te sterven. Hartverscheurend, maar de keiharde realiteit.

Als de pupjes geluk hebben worden ze op tijd gevonden. Dan zetten we alles op alles om ze te redden. We gaan altijd voor het leven, maar moeten hierin wel realistisch zijn. Soms is dat niet (meer) haalbaar voor hondjes. Gelukkig lukt het ons meestal de hondjes, van welke leeftijd dan ook, met de nodige medische hulp er weer bovenop te helpen. Dan kunnen we voor ze op zoek naar adoptanten om ze een goed leven te kunnen geven. Een leven vol goede verzorging, liefde en geluk.’

Daizy Souf 200x300

Pup vs volwassen hond

‘Mensen laten zich vaak verleiden door de aandoenlijkheid van puppy’s. Maar vaak wordt vergeten dat een pup nog van alles moet leren en intensief begeleid en opgevoed moeten worden. Volwassen honden zijn daarin veel makkelijker. Die hebben al wat levenservaring, zijn de pubertijd al voorbij, hoeven niet meer alles te leren en passen zich snel aan. Ze lijken zelfs te begrijpen: ik ben gered, dit is nu mijn nieuwe thuis waar ik goed verzorgd word en liefde en geluk zal mogen ervaren.’

Water naar de zee dragen

Het team van Dog Rescue Greece krijgt vaak te horen dat hun acties ‘water naar de zee dragen’ is. Begrijpelijk volgens Anita, maar niet geheel terecht. ‘Het is een logische gedachte: we redden honden, halen ze naar Nederland, en ondertussen blijven er in Griekenland maar nestjes geboren worden. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken en ernstig lijden van (moeder)honden en pupjes te voorkomen, proberen we zoveel mogelijk honden te castreren en steriliseren. Begin dit jaar is er nog een grootschalige actie opgezet waarbij maar liefst 140 honden gesteriliseerd en gecastreerd zijn. Hierbij werken we nauw samen met lokale autoriteiten en andere reddingsorganisaties. Waardoor er een bewustwording komt, een omslag in mentaliteit. Uiteindelijk…
We begrijpen echt wel dat we niet alle honden kunnen redden, maar ons motto is: het redden van één hond zal de wereld niet veranderen, maar voor die ene hond zal de wereld voor altijd veranderen. En inmiddels is dat al voor meer dan 2000 honden gelukt.’ 

10 jaar drg

Wil je meer weten over het mooie werk van Dog Rescue Greece? Ga dan naar hun website of volg ze op Facebook, Instagram of YouTube.

Bovenstaand artikel is geschreven door DARF diervoeding.

Darfknop