Vakantie en zwerfhonden

Vakantie in Griekenland en zwerfhonden

De vakantietijd breekt weer aan. Misschien gaat u op vakantie naar Griekenland. Dan is de kans groot dat u daar zwerfhonden zult tegenkomen.
Gevoelens van medelijden kunnen dan snel overgaan in gedachten om een zwerfhond mee naar Nederland te nemen, maar hoe gaat dat en wat is daar voor nodig?

U besluit onze hulp daarbij te vragen en dan ……..

Nieuws - vakantie en zwerfhond meenemen
‘Ik ga op vakantie en neem mee terug …. een hond?!’

U gaat heerlijk genieten van het prachtige land met zon, strand, zee en cultuur. En dan ineens stuit u tijdens uw vakantie op een hond die er moederziel alleen over de straten zwerft. Een Griekse zwerfhond, zoals er zovelen zijn.
Elke dag komt u de hond weer tegen, u neemt een keertje voer voor hem of haar mee en u sluit het lieve dier in uw hart. U besluit in actie te komen en de hond mee te nemen naar huis, naar Nederland en een nieuw leven te geven. Of u kent iemand die dat dolgraag wil doen.

Vraag om hulp

En op dat moment worden wij als stichting vaak benaderd met de vraag of wij de zwerfhond naar Nederland kunnen brengen, of hierbij willen helpen.
Tijdens de zomer-maanden worden we overstelpt met dergelijke vragen van toeristen in Griekenland. Geweldig! Want het geeft aan hoe betrokken mensen zijn met het welzijn van dieren. Maar in de meeste gevallen loopt zo’n verhaal totaal anders af dan gedacht. Op een manier waarin Dog Rescue Greece, maar vooral de hond in kwestie, helaas aan het kortste eind trekt.

Nieuws - vakantie en zwerfhond meenemen
De realiteit in Nederland

Want waar het hondje op vakantie nog kwetsbaar, verlegen en schuw op u af kwam lopen, is het eenmaal in Nederland veranderd in een ongeleid projectiel dat maar moeilijk kan wennen aan het hectische leven. Hoezeer u ook met de beste bedoelingen dacht de hond een beter leven te bieden, een zwerfhond kan het hier in Nederland juist ervaren als een gevangenschap.

Zonder de juiste voorbereiding en expertise, is het helaas gedoemd om te mislukken en de situatie wordt onhoudbaar. U besluit dat de hond niet meer bij u kan blijven en neemt opnieuw contact op met Dog Rescue Greece.

Wij krijgen dan de vraag of wij de hond weer terug willen nemen. Na alle hulp die we hebben geboden met de inentingen, documenten, transport en vliegreis, krijgen we nu de vraag een hond terug te nemen die in feite nooit van ons is geweest. Maar vanuit onze compassie met Griekse zwerfhonden probeerden we toch altijd mee te helpen bij dit soort hulpvragen van toeristen. Ondanks dat wij als stichting altijd op een totaal andere manier te werk gaan.

Onze werkwijze

De zwerfhonden die wij laten overkomen voor adoptie in Nederland, zijn namelijk bij ons terechtgekomen via een eigen netwerk aan mensen in Griekenland. Zij kunnen door jarenlange ervaring goed inschatten of een hond in Nederland kans maakt op adoptie en goed zou kunnen wennen aan een huiselijk leven.

Om bovenstaande redenen zullen we ons in de toekomst moeten beperken tot een meer adviserende rol wanneer mensen een beroep op ons doen. We kunnen het als stichting helaas niet meer bolwerken om ook nog deze honden op te vangen. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken: we zijn een kleine stichting. We werken met een kleine groep vrijwilligers die alles vanuit hun eigen huis doen.
Ook hebben we een kleine, vaste groep gastgezinnen die altijd een hond (of meerdere) van ons in de opvang hebben. We kunnen hen niet meer extra belasten met onverwacht een extra hond erbij, die niet volgens onze normale procedures en selectie in Nederland is gekomen.

Vanaf nu zullen we toeristen die ons benaderen met dit soort vragen, per mail antwoorden dat we hierin niet kunnen helpen. We wijzen ze op andere mogelijkheden, zoals lokale opvangadressen en shelters. Ook geven we advies en een stappenplan voor als ze de zwerfhond zelf mee willen nemen naar Nederland.

Nieuws - vakantie en zwerfhond meenemen